Gramona

Artesans del Temps

Gramona treballa les seves terres ininterrompudament des de mitjans del segle XIX. Cinc generacions d'una família de tradició vitivinícola, ubicada a Sant Sadurní d'Anoia, el cor del cava, que durant anys han elaborat vins i caves amb respecte i passió per la terra, i amb un segell de qualitat propi.


Avui, la cinquena generació de la família Gramona-Batlle és liderada per Jaume Gramona, enòleg tossut, treballador, expeditiu i amb caràcter descobridor; i Xavier Gramona, analista, somiador i capficat en la persecució de l'excel·lència.


L'excel.lència de la llarga criança

"El vi és l'única manera d'envasar el temps", resa una dita. Temps és per aquest celler la clau per convertir aquest vi, ja fermentat per segona vegada a l'ampolla, en el gran vi escumós que pot arribar a ser un cava. Gramona ha perfeccionat l'habilitat de transformar els seus vins en grans escumosos mantenint processos 100% artesanals: tap de suro natural durant el temps de criança, pupitres pel remogut i degorge manual.


Alhora, són fidels a una filosofia sostenible per al seu entorn i amb l'objectiu de recuperar la vida a la terra i identificar així la identitat del territori en els seus vins. Per això recorren a l'agricultura ecològica i a la biodinàmica en el cultiu de les seves vinyes.


I d'aquesta manera d'entendre el vi i la vinya neixen dos dels seus caves més emblemàtics: Gramona Imperial, vaixell insígnia de la casa, i Gramona III Lustros, un dels més preuats i amb més criança del mercat. Dos caves plenament gastronòmics i que, gràcies a l'equilibri entre estructura, cremositat i frescor, mariden a la perfecció amb una infinitat de matèries primeres i elaboracions gastronòmiques.