Josep Maria Espinàs

"Un referent de les lletres catalanes i una personalitat que, des de l'època del franquisme, ha intervingut decididament en l'extensió de la cultura catalana a sectors amplis de la societat". Així és com el Govern va anunciar al març del 2015 que concedia la Medalla d'Or de la Generalitat a Josep Maria Espinàs.

Llicenciat en dret, aquest escriptor i periodista nascut a Barcelona el 1927 fa dècades que és un personatge clau per entendre el món cultural català. A més de ser conegut pels seus llibres de viatges, Espinàs va ser un dels fundadors del grup musical Els Setze Jutges, que va iniciar el moviment de la Nova Cançó als anys 60. També és l'autor de l'himne del Barça i fundador de l'editorial La Campana.

Als seus 89 anys continua en actiu, com ho corroboren la columna diària que publica a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i el seu darrer llibre, 'A ritme del temps. Notes d'una vida'. En aquesta obra, potser la més inclassificable de les 82 que ha publicat, l'autor va recollir una successió d'escenes i reflexions de contingut autobiogràfic.


Els altres candidats

Participa en la elecció dels finalistes a Català de l'any 2015

Joan Pere Barret Cirurgià

El repte d'allò que encara ningú ha fet. A això es va haver d'enfrontar l'equip d'aquest cirurgià, format a Barcelona, Holanda i els Estats Units, quan el 2010 va realitzar el primer transplantament sencer de cara del món.

Oriol Bohigas Arquitecte

El 2015 va veure com el cervell del 'model Barcelona' celebrava els 90 anys. Oriol Bohigas (Barcelona, 1925) va ser l'ideòleg que va redibuixar l'espai urbà la ciutat, que a la dècada dels 80 s'havia de preparar per fer el salt olímpic.

Òscar Camps Socorrista

Badalona és la seva ciutat natal, i la seva professió és socorrista. I des de fa mesos està vivint una de les experiències més dures que pot viure qualsevol persona. Camps és director de la oenegé Pro-Activa Open Arms.

Ona Carbonell Nedadora

Els èxits per a la capitana de la selecció espanyola de natació sincronitzada es mesuren en medalles. Exactament 32, comptant Jocs Olímpics, Mundials i Europeus.

Josep Carreras Tenor

El tenor català és una de les figures de la música lírica més conegudes arreu del món. Des que va debutar professionalment el 1970 al Gran Teatre del Liceu, la seva veu s'ha pogut escoltar als millors teatres del món.

Pau Donés Cantant

El cantant i líder de Jarabe de Palo es va veure obligat el setembre passat a anul·lar tota la gira del grup per sotmetre's a un tractament per curar un càncer que li va ser diagnosticat uns dies abans.

Núria Espert Actriu

Una dilatada i consolidada trajectòria internacional com a actriu, directora i empresària de teatre li van valer a aquesta artista per rebre el Premi Nacional de Cultura 2015, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

Raimon Cantant

Aquest músic valencià va celebrar el 2015 els seus 75 anys. Un aniversari que l'artista va compartir amb el seu públic i que va anar acompanyat del reconeixement de les institucions públiques.