Torta del Casar


Torta del Casar, sensacions úniques

La Torta del Casar és un formatge elaborat amb llet crua d'ovelles criades a les comarques dels Plans de Càceres, card Cynara Cardunculus usat com a coagulant natural, i sal, que gràcies als coneixements tradicionals dels mestres formatgers, dóna com a resultat un extraordinari menjar de textura cremosa i fundent, que ofereix un sabor intens, desenvolupat i lleugerament amarg.


El nom Torta del Casar prové de la unió de dos vocables que defineixen el seu caràcter únic. El primer, "Torta", procedeix de la seva forma atípica, més ampla que alta i amb laterals arrodonits i gairebé sense arestes, que recorda a una "Torta (Coca) de pa". El segon, "Casar", el presa de Casar de Càceres, població associada des de sempre a l'elaboració de formatges pels pastors assentats en ella i en les comarques limítrofes, territoris vinculats a les ramaderies per passar per ells la Via de la Plata, camí ancestral dels grans ramats d'ovelles.


Aquest formatge procedent d'Extremadura resulta molt apreciat, i per tant, molt imitat. És per això que és fonamental destacar que cada Torta del Casar ve envoltada per una exclusiva etiqueta de control vermell i or, garantia de la Denominació d'Origen Protegida.


No obstant això, i sota aquest denominador comú, cada formatgeria certificada comercialitza la seva Torta del Casar amb una marca pròpia, sota la qual es desenvolupen peculiaritats, estils i matisos diferents, el que permet oferir al consumidor una àmplia i sorprenent varietat de sensacions.