Clara Segura

Actriu de referència en l'escena catalana.

Va començar el 2016 protagonitzant la sèrie de TV3 'Nit i dia' i va acabar l'any a la Villarroel amb 'La treva'. Actriu polifacètica, es mou amb comoditat tant en cine com en teatre o televisió. És una de les actrius amb més presència a l'escena catalana actual.

Els altres candidats

Participa en la elecció dels finalistes a Català de l'any 2016

Guillem Anglada-Escudé Astrofísic

La revista 'Nature' el va incloure en la llista dels 10 científics més importants del 2016. És professor d'astrofísica de la Universitat Queen Mary de Londres. Va descobrir Pròxima b, el planeta més proper al nostre sistema solar que podria ser habitable.

Juan Antonio Bayona Director de cine

L'excel·lent acollida del seu darrer film, 'Un monstruo viene a verme', confirma aquest barceloní de 41 anys com el cineasta català més influent del moment. En el seu proper projecte treballarà amb Steven Spielberg.

Mireia Belmonte Nedadora

Primera nedadora de l'estat espanyol que aconsegueix un or olímpic. Va tornar de Rio 2016 amb la medalla daurada en 200 metres papallona i la de bronze en 400 estils. La badalonina manté la seva ambició i aspira a participar en els Jocs de Tòquio 2020.

Francisco Ibáñez Dibuixant de còmics

El creador de Mortadel·lo i Filemó va celebrar el 80 aniversari en plena forma i amb la jubilació com a desig llunyà. El Saló del Còmic li va retre homenatge i Ediciones B va celebrar l'efemèride amb l'edició integral de '13 Rue del Percebe'.

Eduardo Mendoza Escriptor

L'autor de 'La verdad sobre el caso Savolta' ha rebut recentment el premi Cervantes, el guardó més important de literatura en castellà. Nascut a Barcelona el 1943, és un dels autors catalans amb més projecció internacional.

Oriol Mitjà Metge investigador

L'especialitat d'aquest metge de Barcelona són les malaties tropicals relacionades amb la pobresa. El 2016, després de quasi 10 anys d'investigacions, va presentar un tractament efectiu i molt barat per eradicar la malaltia del pian de l'Africa i de les illes de Nova Guinea on causava estralls.

Maria Antònia Oliver Escriptora

L'escriptora de Manacor ha vist aquest any reconeguda la seva trajectòria amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El jurat va valorar també el seu vessant d’activista social i feminista.

Sol Picó Coreògrafa

Alacantina afincada a Barcelona des de fa 25 anys, ha rebut el Premio Nacional de Danza que atorga el Ministeri de Cultura. Innovadora i amb un segell personal inconfusible, també és una infatigable lluitadora per la igualtat de sexes.

Manel Pousa Sacerdot

Creador i impulsor de la Fundació Pare Manel, aquest sacerdot de 71 anys trepitja cada dia el carrer dels barris de les Roquetes i el Verdum, a Nou Barris, on vetlla pels nens i joves més necessitats. La seva tasca li ha valgut la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Honor de la Ciutat.