Edicions anteriors

  Maxi Bufandas

El premi Català de l'Any se celebra des del 2000 i han estat guardonats 16 personatges.

2016 Oriol Mitjà Metge investigador

L'especialitat d'aquest metge de Barcelona són les malaties tropicals relacionades amb la pobresa. El 2016, després de quasi 10 anys d'investigacions, va presentar un tractament efectiu i molt barat per eradicar la malaltia del pian de l'Africa i de les illes de Nova Guinea on causava estralls.

2008 Vicente Ferrer Cooperant a l'Índia

Vicente Ferrer va dedicar tota la seva vida a millorar les condicions dels més desafavorits de l'Índia. Va arribar a Bombai el 1952 com a missioner jesuïta i va treballar de manera incansable per eradicar el patiment dels més pobres del país a través de la fundació que porta el seu nom, la qual assisteix més de 2,5 milions de persones. Vicente Ferrer va morir el 19 de juny del 2009 als 89 anys a Anantapur, pocs mesos després d'haver rebut el premi.

2007 Pasqual Maragall Polític i lluitador contra l'Alzheimer

Pasqual Maragall (Barcelona, 1941) va ser l'alcalde de Barcelona durant quinze anys, en els quals va destacar la renovació de la ciutat per acollir els Jocs Olímpics del 1992. L'any 2003 va aconseguir la presidència de la Generalitat després de 23 anys de Govern de CiU. En la seva faceta com a president, destaca l'aprovació en referèndum del nou Estatut. El 2007 va fer públic que pateix Alzheimer i que vol convertir la lluita contra la malaltia en la seva prioritat. "Vam fer els Jocs Olímpics, vam aprovar i ratificar l'Estatut, i ara lluitarem per l'Alzheimer", va afirmar.

2006 Neus Català Supervivent del camp de concentració de Ravensbrück

Republicana sense fissures, Neus Català (els Guiamets, 1915) és l'única supervivent catalana del camp de concentració de dones de Ravensbrück. Va ser capturada i deportada pels nazis quan col·laborava en activitats de la resistència francesa. Havia arribat a França fugint de les tropes franquistes, creuant clandestinament la frontera amb 182 orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt. Amb 91 anys, va pujar a l'escenari del Palau de Congressos de Barcelona per rebre el guardó Català de l'Any 2006 i va enviar un missatge d'esperança per a la humanitat.

2005 Joan Massagué Científic en lluita contra el càncer

Científic en lluita contra el càncer

Llicenciat en Farmàcia i doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona l'any 1979, Joan Massagué (Barcelona, 1953) ha desenvolupat part de la seva reeixida carrera als Estats Units, on ja als anys 80 va descobrir l'estructura del receptor de la insulina. Des del 2003, dirigeix el programa de biologia i genètica sobre el càncer del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York. Al seu torn, és director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica del Parc Científic de Barcelona, on desenvolupa un projecte centrat en la investigació de la metàstasi. Premi Príncep d'Astúries de recerca científica i tècnica l'any 2004, Massagué és considerat un dels investigadors del càncer més prestigiosos.

2004 Joan Manuel Serrat Cantautor català més internacional

Fa 40 anys, Joan Manuel Serrat (Barcelona, 1943) enfilava el camí d'un estudi per enregistrar el seu primer disc, l'elapé 'Una guitarra'. Avui està consolidat com el cantant català més internacional, amb una obra valorada per la seva lucidesa artística i la seva dimensió social. Durant la seva vida, 'el noi del Poble-sec' no només ha hagut de sobreposar-se a un exili a Mèxic, motivat per la seva negativa a cantar en castellà a Eurovisió i la seva posició política, sinó que també ha hagut de fer front a les dificultats que li ha causat el seu cos: un càncer de bufeta que el va portar al quiròfan l'any 2004. Amb més d'una trentena d'àlbums, Serrat és la banda sonora de diverses generacions.

2003 Ferran Adrià Considerat el millor cuiner del món

Portada de la revista 'Time' l'any 2003, Ferran Adrià (l'Hospitalet de Llobregat, 1962) és el cuiner més internacional de Catalunya. El seu restaurant, El Bulli, de Roses, ha estat considerat tres vegades millor restaurant del món per la prestigiosa 'The Restaurant Magazine' (2002, 2006 i 2007). Sovint és reclamat per dirigir la cuina de grans esdeveniments, com el sopar de gala de l'enllaç dels prínceps d'Astúries. Ferran Adrià, investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona el 2007, és creador de noves tècniques culinàries com la desconstrucció i l'esferificació, i un dels principals artífexs de l'elevació de la gastronomia a la categoria d'art.

2002 Manuela de Madre Vicepresidenta del PSC i cara pública de la fibromiàlgia

Manuela de Madre (Huelva, 1954) ha viscut des de jove a Santa Coloma de Gramenet, ciutat que la va elegir alcaldessa l'any 1991. Abans havia sigut diputada pel PSOE al Congrés (1984-1987), i des del 1988 fins a l'actualitat ho ha sigut al Parlament de Catalunya pel PSC, partit del qual és vicepresidenta. L'any 2002, es va veure obligada a abandonar l'alcaldia de Santa Coloma davant la necessitat de fer front a la fibromiàlgia, una malaltia complexa i en aquells moments poc coneguda. Des de llavors, De Madre ha destacat pel seu coratge davant la malaltia que pateix i pel seu paper al capdavant d'una fundació impulsada per ella mateixa dedicada a la fibromiàlgia.

2001 Pau Gasol Primer jugador català a la NBA

Amb 2,13 metres d'alçada i una agilitat desbordant, Pau Gasol (Barcelona, 1980) ha estat el primer català que ha aconseguit jugar i triomfar a la NBA. Jugador del Barça des de la temporada 1997-98, va ser escollit en el tercer lloc del 'draft' l'any 2001 pels Memphis Grizzlies. Actualment és jugador de LA Lakers. La seva trajectòria en la millor Lliga del món ha estat brillant: 'rookie' de l'any (2001), classificació dels Grizzlies per als 'play-off' dos cops consecutius (2004 i 2005) i participació en l'All Star (2006). Amb la selecció espanyola, Gasol ha destacat com a líder indiscutible de l'equip que es va proclamar campió del món en el Mundial del Japó 2006.

2000 Ernest Lluch Exministre de Sanitat assassinat per ETA

Ernest Lluch (Vilassar de Mar, 1937 -- Barcelona, 2000) ja s'havia retirat del primer pla polític quan la banda terrorista ETA va acabar amb la seva vida. Lluch havia estat portaveu del PSC al Congrés dels Diputats (1980-1982) i ministre de Sanitat i Consum en la primera legislatura del Govern de Felipe González (1982-1986). Quan va ser assassinat, exercia una càtedra a la Universitat de Barcelona. En vida, va destacar perquè va ser un fervent defensor del diàleg com a eina per aconseguir el respecte pels drets humans, així com la pau a Euskadi.