Xavi Pascual

Entrenador d'handbol.

El primer equip d'handbol del FC Barcelona va completar el 2017 una temporada espectacular, una més de les nou que Xavi Pascual porta com a tècnic. Amb ell a la banqueta l'handbol del Barça ha batut el rècord d'imbatibilitat a la Lliga Asobal, amb cinc anys sense perdre.

Els altres candidats

Participa en la elecció dels finalistes a Català de l'any 2017

Maria del Mar Bonet Cantant

El 2017 va celebrar els seus 50 anys com a cantautora. A l'octubre la seva gira '50 anys d'escenaris' es va presentar al Liceu, amb un ple absolut. L'èxit d'aquesta proposta l'ha fet estirar la celebració fins aquest mateix any.

Manola Brunet Doctora en climatologia

Brunet és directora del Centre de Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili i és considerada en l'àmbit internacional com a una de les veus més expertes en temes d'anàlisi del clima. Ha estat nomenada presidenta d'una de les comissions de l'Organització Meteorològica Mundial, essent la primera dona en ocupar aquest càrrec.

Òscar Cadiach Alpinista de llegenda

El juliol de l'any passat va fer el cim del Broad Peak (8.047), a Pakistan, sense oxigen i es va convertir en el primer català que conquista els 14 vuit mils sense ajuda artificial. Cadiach, de 64 anys, és tota una llegenda de l'alpinisme a casa nostra des que el 1985 va fer el cim de l'Everest juntament amb Toni Sors i Carles Vallès.

Ona Carbonell Nedadora sincronitzada

Va aconseguir dues medalles de plata en el Mundial de Natació celebrat a Budapest. Amb aquests dos metalls va igualar el rècord de 20 medalles mundialistes que ha aconseguit també la seva col·lega Gemma Mengual.

Isabel Coixet Directora de cine

La seva darrera pel·lícula, 'La Librería', es va endur tres premis Goya, entre ells el de millor pel·lícula i millor direcció. Aquesta barcelonesa, que acostuma a rodar el seus filmes en anglès, és l'exponent més internacional del cine de casa nostra.

Jordi Cruz Masterchef triestrellat

En 2017 va col·locar la tercera estrella Michelin en la carta del restaurant Àbac. Va compaginar aquest ascens en l'elit de la cuina amb la televisió, on la seva figura de jurat implacable a 'Masterchef' li ha donat projecció més enllà dels fogons.

Josep Maria Pou Actor i director teatral

Va estrenar el 2017 reben el Gaudí d'Honor per la seva trajectòria i el va completar, pel que fa a premis, amb un Ondas per la sèrie 'Nit i dia', de TV3, i amb la creu de Sant Jordi. Damunt de l'escenari va ser 'Sòcrates' per tercera vegada, reafirmant la seva passió pels clàssics.

Estudi RCR Arquitectes

Carme Pigem, Ramón Vilalta i Rafael Aranda han fet l'Estudi RCR. La trajectòria d'aquests tres arquitectes ha estat guardonada amb el Premi Pritzker del 2017, el premi Nobel de l'arquitectura. Les seves obres són una aposta permanent per la bellesa, el respecte a l'entorn i al paisatge i l'aposta per les tècniques artesanals.

Carla Simón Directora de cine

'Verano 1993', el seu primer llargmetratge, ha fet que aquesta jove cineasta hagi rebut més de mitja dotzena de premis nacionals i internacionals, inclosa la candidatura per representar a Espanya en els premis Oscar.